It's design Jim, but not as we know it.

Hoe lang zou Rembrandt bezig zijn geweest om de juiste kleur rood te krijgen voor de jurk van ‘Het Joodse Bruidje’. Bijna 350 jaar later kunnen we nog steeds genieten van precies die kleur rood zoals Rembrandt het destijds bedoeld heeft.
Als ik vandaag een foto maak en ik bewerk hem na met dezelfde toewijding als Rembrandt zou doen en ik publiceer hem vervolgens op internet dan is het zeer waarschijnlijk dat de kleuren op uw scherm afwijken van de mijne en beleeft u het beeld meteen al anders dan dat ik het bedoeld heb.

Zou Vincent van Gogh lang nagedacht hebben over de vorm van het canvas van zijn volgende schilderij? De afmeting van dit canvas bepaalde meteen de uiteindelijke afmeting van het schilderij en op dit formaat wordt zijn werk nu nog steeds bewonderd.
Als ik op dit moment een start maak met het ontwerpen van een nieuwe website dan is het voor mij in principe onmogelijk te weten op welk formaat u deze site gaat bekijken. Misschien op een iPhone of op een 60 inch plasma tv. Hoe dan ook, totaal verschillende belevingen.

Nu wil ik me op geen enkele wijze vergelijken met Rembrandt of Van Gogh, ik wil alleen maar aangeven dat de manier waarop we beeld beleven totaal veranderd is en waarschijnlijk nog veel verder zal veranderen in de komende jaren. Dit vraagt om nieuwe benaderingen. Als webdesigner wil ik dat mijn werk op alle platformen een vergelijkbare beleving geeft. In veel gevallen moet het ontwerp zich aanpassen aan de afmeting van het 'canvas’. Dit noemen we Responsive Web Design. De elementen van een website herpositioneren zich naar mate het canvas groter of kleiner wordt. Op deze manier kan een enkele website toch alle informatie brengen op zowel een groot desktop scherm als op een tablet of kleine smartphone.

"Het auteursrecht beschermt elke op de een of andere manier zintuiglijk waarneembare concrete uitwerking of vormgeving van ideeën of gedachten. Om auteursrecht te krijgen is geen enkele formaliteit vereist. Men hoeft niets aan te vragen, te deponeren of te registreren en het kost niets. De meeste ontwerpen, of het nu communicatie- product- of ruimtelijke ontwerpen zijn, zullen onder de bescherming van de Auteurswet vallen, van schetsontwerp tot definitief ontwerp. Het auteursrecht kent geen beperkingen wat het toepassingsgebied betreft; het kan ingeroepen worden voor alle media waarin het ontwerp wordt toegepast, zoals drukwerk, 3D en multi-media/digitaal (internet)."

(bron: www.auteursrecht.nl)

Daar het meeste werk voortvloeit uit opdrachten van mijn klanten, mag niets van mijn werk zonder mijn toestemming gereproduceerd worden. Mijn opdrachtgevers behouden het alleenrecht om het voor hen ontworpen materiaal te gebruiken volgens de gemaakte afspraken.

Zo nu en dan rolt er echter wel eens iets van de tekentafel dat ik graag met iedereen wil delen. Het is vrij te downloaden en te gebruiken voor niet-commercieële doeleinden.

downloads
Wallpaper:

contact
VORMZaaK
Ambachtsweg 11
6562 AZ Groesbeek

info@vormzaak.nl

+31 (0)24 3971944
+31 (0)6 33322420

Postbus 129
6560 AC Groesbeek
social media